Valpedagbok for Luna og Linus sine valper

Valpedagbok for Luna og Linus sine valper, født 13.04.09. For nye valpeeiere og andre hundeinteresserte. Dokumentet blir oppdatert fortløpende. Sist oppdatert: 12.06.2009.

Luna og Linus

Luna og Linus

6 februar

Linus og Luna pares for første gang.

20 mars 2009

Matmor, Linus sin matmor og Luna kjørte til dyreklinikken i Grong for å ta ultralyd. Dyrlegen konstaterte at det i hvert fall var 3 valper. Matmor og Linus sin matmor var kjempe stolte. Luna tok alt med knusende ro. Termin regnes fra 1 gang hundene paret, forventet termin blir da 10 april..

Fra dag 25 til dag 35 i drektigheten var Luna i dårlig form. Hun spiste lite og sov mye. Deretter ble Luna i bedre form og spiste godt.

Fra dag 39 fikk Luna ett ekstra måltid pr dag. Fra dag 55 begynte vi og måle temp to ganger pr dag. Dette for å finne ut Lunas normal temp og for vite når oppblokkingen begynner. Når tempen faller 1-1,5 grad starter oppblokkingen.

Siste uken før termin klargjøres det til fødsel. Matfar har snekret en fin valpekasse til Luna. Matmor har ordnet med håndduker, kokt en saks for å klippe navlestrengene og laget skjema for valperegistrering. Linus sin matmor har lovt å komme med vekt når fødselen starter..

Valpekasse

Valpekasse

De siste dagene før termin flyttet Luna inn på matmors soverom, dette for å kunne følge med i tilfelle fødselen skulle starte før tiden.

10 april

Termin. Nå er det bare å vente……..

12 april

Vi kunne med glede konstatere at tempen på Luna hadde falt 1 grad, nå visste vi at det ble fødsel i løpet av natten eller neste morgen.

Luna kvelden før fødsel

13 april

Riene startet i 8 tiden. Luna ville føde på loftet fremfor senga til Matmor i sin egen seng. Hun hadde ikke tenkt å føde i den nye fine valpekassa. Og slik ble det!

Kl 0830 ringte jeg Linus sin matmor og ba henne ta med vekta å komme. Luna fødte sin første valp kl 0920. Da klokka var 16.30 hadde Luna fått 11 valper. Vi trodde nå at fødselen var ferdig og flyttet valpene og Luna ned til valpekassen på vaskerommet. Etter at Luna hadde luftet seg kom det 2 valper til.

Fødselen er ferdig, valpene er veid og merket

Lunas tre første valper

Valpene var store og fine. De veide fra 200 gram til 405 gram.( se tabell nederst i artikkelen) Valpen på 200 gram ble med en gang døpt Lissmor og trengte litt ekstra hjelp i starten.

De andre valpene var spenstige og livskraftige når de ble født.Luna var en sliten, men en omsorgsfull og stolt mor.

Under fødselen hjalp alle til så godt de kunne. Matfar ordnet rene håndduker og kokte havresuppe som ble silt og blandet med egg, sukker og fløte som Luna spiste under fødselen.. Ungene ordnet med dukkevugge som de la varmeflasker nedi til valpene.

Luna passer på valpene sine

Linus matmor og matfar var fødselshjelpere. De hjalp til å holde valpene varme og passet på at de holdt seg oppi vugga.

14 april

Har sovet sammen med Luna og valpene i natt. Det er mange å holde styr på for Luna.. Alle valpene suger ivrige. Lissmor blir hele tiden dyttet bort, så hun blir ofte lagt til. Prøver flere ganger pr dag å gi henne morsmelkerstatning på flaske, men hun suger dårlig. Ser ut som om hun suger bedre av pattene i dag.

Luna har så vidt tid til å forlate valpene for å ut å tisse. Hun får maten servert på senga. Har dusjet henne i dag og skiftet trekk i valpekassa.

Valpene er veid og sjekket. Alle unntatt Lissmor, har lagt på seg. Hun hadde gått ned 20 gram.

15 april

Valpene sover og spiser. Har lagt Lissmor ofte til den ” beste patten” i natt. Luna ligger og dier hele dagen.Hun har nesten ikke tid til å tisse eller spise, så hun får valpefor blandet med silt havresuppe tilsatt egg og fløte. Hun har god matlyst, men vi ser at hun er veldig sliten.

Valpene er veid og en kan med glede se at Lissmor har lagt på seg 20 gram. De andre valpene har god vektøkning.

Stappmett...

Mating

16 april

Det har vært en urolig natt. Det er mange å holde styr på for Luna, og det er fort gjort at hun ufrivillig legger seg på valpene. Lissmor blir i løpet av natten ofte lagt til ”bestepatten”. Prøver flere ganger å gi henne flaske, men det er vanskelig å få henne til å suge. Observerer nå at valpene logrer med de små halene sine når de spiser. Luna ønsker i dag litt lengre lufteturer og hun spiser godt, men vi ser at hun fortsatt er veldig sliten. Har målt temp for å forsikre meg om at hun ikke er syk. Temp er ok, heldigvis! Valpene spiser og sover hele dagen. Veiing viser at de legger på seg. Lissmor har lagt på seg 15 gram, vi er nå litt optimistiske. Måtte jobbe litt i dag så Linus sin matfar kom og passet Luna og valpene.

17 april

Lissmor døde i natt. Det er stor sorg i huset. Det var ventet, men trist allikevel.

Valpene vokser godt, det virker som om Luna har nok melk. Matmor koker ca 3 liter havresuppe hver dag, så da må det jo bli melkeproduksjon Har klipt klørne til valpene i dag.

20 april

Valpene er i dag 1 uke. De har vokst mye. Det er stort sett stille i valpekassa, men når Luna legger seg hos dem blir det et vanvittig leven. Da er det den største som kommer først, hun har fått navnet Blubba. Hun brøyter seg frem og vipper de andre valpene unna veien.

Valpene, katten og Luna har fått ormkur i dag. Luna er veldig glad i å være ute nå, og hun er klar for lengre turer sammen med matmor. Virker som om hun holder på å bli i bedre form. Hun bevilger seg nå lengre pauser fra valpene, det tror jeg er godt for henne. Det er ingen protester i valpekassa på det.

Avslapping i valpekassa

24 april

Valpene begynner nå så smått å åpne øynene. De er såå nydelige! Luna liker nå å ta seg lengre turer sammen med matmor, men da er det bra godt å komme hjem til valpene etterpå.

25 april

Klippet klørne til valpene i dag, de blir fort lange og kvasse. De små klørne kan lett klore pattene til Luna og forårsake infeksjon. Valpene har fin vekstkurve, Blubba har passert 1 kg. Valpene har så smått begynt å gå på alle fire. De er så søte der de sjangler bortover pleddet for å finne en patt. Matmor har i natt sovet i sin egen seng for første gang siden valpene ble født. Det er nok ikke nødvendig å sove sammen med valpene så lenge, jeg er nok litt ”tussete”…..

Figur 2 Lunas valper 13 dager. Figur 3 Et av våre nydelige «skrokktroill»

Lunas valper 13 dager

Et av våre nydelige "skrokktroill"

29 april

Valpene ble på mandag 2 uker gamle, de spiser og sover mye fortsatt. H.mage og H. skulder har lagt på seg lite og er blitt fulgt opp ekstra de siste dagene. I kveld veide H.mage 820g og H.skulder 840g. Vi ser nå at de kan både sitte og gå. Ikke helt stødig enda da, men det er god underholdning å sitte og se på dem. Det blir bra med liv i valpekassa nå når Luna kommer. Da blir det både knuffing og noe som ligner bjeffing. Vi ser at de er blitt mer opptatt av hverandre ved at de leker sammen.

Luna blir mer og mer lik seg selv. Hun begynner å bli mer leken og interessert i å jobbe. I går lekte vi gjemsel, vi gjemmer oss og Luna leter oss opp. Hun var veldig ivrig og skikkelig dyktig.

Er jeg ikke flink?

H. mage og H. skulder får forsyne seg først

04. mai

Valpene er nå tre uker gamle. Vi har vært i konfirmasjon i helgen og Linus sin matmor med familie har passet på Luna og valpene. Vi syntes valpene hadde vokst på den tiden vi var borte. Valpene ble i dag for første gang introdusert for mat. De fikk servert most og oppbløtt valpefór blandet med kulturmelk. Valpene fant fort ut at dette var mat, og slurpet det i seg så godt de kunne. Det ble et vanvittig griseri, men det gjør ingenting når Luna slikker dem rene etterpå.

Valpene har fått ormekur i dag og klipt klørne. Beklager dårlig kvalitet på bildene. Men måtte ta bildet med mobilkamera, da kameraet var strømløst.

Figur 1 Første gang valpene får mat. Figur 2 Panne har kommet seg til matfatet.

Første gang valpene får mat

Panne har kommet seg til matfatet

 

Vi begynner nå å se at valpene er forskjellige, ikke bare størrelse og utseende. Vi ser at noen er mer frampå andre mer forsiktig. Haletipp er veldig rolig og kosete mens v.skulder er nysgjerrig og frempå. Labb bak er forsiktig og tar ingen sjanser. Det er artig å sitte og se på valpene, det er god underholdning.

10.mai

Valpene blir i morgen 4 uker gamle. Nå er det bra med liv i valperommet. Valpekassa har vi satt i fjøset fordi valpene lærte seg fort å klatre ut av den. Valpene har nå hele vaskerommet å boltre seg på. Nå biter de hverandre i ørene og leker med hverandre. Det er morsomt å sitte og se på dem der de hopper og danser på gulvet. Kroppsbeherskelsen blir bedre og bedre for hver dag. Morsomt å se hvor ”farlig ” vekta er. Noen knurrer og tøffer seg mens andre trekker seg tilbake. Valpene liker godt å få besøk. Når vi setter oss på gulvet går de oppå oss og biter oss i tærne og i klærne.

Valpene har hatt bra med vektøkning siden sist. De spiser nå oppbløtt tørrfor blandet med kulturmelk 3 ganger om dagen. På onsdag skal vi øke opp til 4 ganger pr dag. Valpene griser noe vanvittig når de spiser. Ellers tisser og bæsjer de rundt på avisene som er lagt på gulvet. Det er artig og se at valpene går bort fra der de sover og på en avis når de skal gjøre fra seg.. Avisene skiftes og gulvet vaskes 4 ganger pr dag. Luna hjelper tilmed rengjøringen. Hun spiser opp bæsjen og vasker valpene etter hvert måltid, for da er de fulle av oppbløtt tørrfor.

Matmor reiser bort denne uken, så da er det matfar som skal stelle hjemme.

 

19.mai

Valpene er nå fem uker gamle. I går var Linus sin matmor her og hjalp til med merking og å gi dem ormekur. Jeg tror hun ble litt svett gitt!! Det er mye å holde styr på! Denne uken har de vært ute en tur hver dag i godværet. De siste dagene har de vært ute etter hvert måltid, og de er så flinke til å gjøre fra seg ute. Det fører til at det blir mindre å gjøre rent for matmor. Det virker som om de koser seg og at de synes det er spennende. Nå leker de med oss og med hverandre. De hopper og spretter rundt omkring på gresset og er veldig nysgjerrige på livet utenfor valperommet. Valpene er veldig kontaktsøkende, så det blir så vi tilbringer noen timer om dagen på gulvet på valperommet.

Valpene legger på seg bra, de er tykke, myke, kosete og gode. Nye valpeeiere: gled dere! De er helt skjønne nå! Matmor er sikker på at alle kommer til å få det godt i sine nye hjem.

 

 

26. mai

Valpene vokser og legger på seg bra. Det er mye som skjer på en uke. Valpene er ute minst 4 ganger pr dag og da springer og hopper de rundt om kring. Flinke til å gjøre fra seg ute er de også blitt. De graver og bærer på små vedpinner de finner. Fra å bare være rundt føttene på mor og matmor, tar de seg små turer på egenhånd. Jo tryggere de blir, jo større blir omkretsen og mer springing blir det på matmor. Valpene liker å være ute, men de blir fort slitne. Jeg kan glemme å plante sommerplanter i blomsterbedet i år!!

I morgen skal valpene ut å kjøre bil for første gang, de skal prøve seg i et nytt miljø. Det tar bare noen minutter å kjøre til Rønningen.

Den 10. juni skal valpene på en lengre biltur. Da skal de til Grong dyreklinikk for å chippes å få utstedt veterinærattest.

 

Labb foran

Haletipp

Halerot

Høyre hofte

Venstre hofte

Labb bak

Høyre skulder

Venstre skulder

Panne

07.juni

Den siste uken nå har valpene vokst seg skikkelig store. Synes jeg ser forskjell for hver dag som går. Siden sist har valpene vært på besøk til Linus. Dette var første bilturen til valpene og det gikk ikke lydløst for seg. Det var ikke noe morsomt å kjøre bil, men desto morsommere å komme til et nytt sted for å utforske det. Valpene virket nysgjerrig, men trygge på de nye omgivelsene.

Valpene er veldig glade i å være ute. Da løper de rundt og bærer stolt på kongler og små vedskier. De synes det er veldig gøy å dra i hver sin ende av et tau.

Luna synes det er gøy å leke sammen med valpene sine. Hun dier dem ikke så mye lenger nå, og det er helt som forventet. Valpene skal nå gradvis avvennes, frem til levering.

Denne uken har valpene fått boltret seg sammen med mange barn. Barnehagen til Hanna var her på onsdag for å hilse på valpene våre. Det så ut som om både valpene og ungene koste seg. På fredag var klassen til Otelie her på besøk og valpene ble helt ville av all oppmerksomheten. De sloknet med engang besøket hadde dratt. På lørdag hadde vi besøk av to nye valpeeiere, det var hyggelig å hilse på dem. Vi er helt sikre på at valpene får det fint hos dem.

 

Labb foran

 

11.juni

Nå er valpene 8 uker og er nå klar til å dra til sine nye hjem. I går var valpene til veterinæren. Da pakket vi 4 barn, 2voksne, 12 valper og valpemamma i bilen. Bra Linus sin matmor har stor bil. Det var et fryktelig leven hele veien. Turen tok 1time og tre kvarter så vi var litt svett i ørene da vi kom frem.

Valpene ble chippet og fikk utstedt helseattest. Det ble 2 anmerkninger. Hos den ene hannen hadde bare 1 testikkel kommet ned på normal plass, noe som mest sannsynlig vil ordne seg etter hvert. Og det ble kommentert at noen av valpene har utslett under buk. Veterinæren sa det var et helt ufarlig utslett som vil forsvinne av seg selv etter en stund.

Figo, Frisko og Ares ble hentet i går kveld, så nå er det tispene som regjerer her i huset.

6 tisper blir levert på lørdag. Tinka drar til Båstad, Mira drar til Skaun, Zita drar til Brekstad, Sara drar til Vettre, Troya drar til Råde og Gaia drar til Trondheim. Wimsy og Mira drar til Trondheim og Kongsberg i slutten av juni. Fina er ikke solgt enda og blir hos oss til det dukker opp en snill familie som vil ha henne. Jeg er helt sikre på at alle valpene får det fint i sine nye hjem.

I dag har valpene fått ormekur og klippet klørne, så nå skal alt være klart til levering.

Dette er siste oppdatering om Linus og Luna sine valper.

 

 

Nye valpeeiere, lykke til!!!!

Takk for oss.

 

Navn Kjønn Født 1d 2d 3d 5d 7d 12d 2u 3u 4u 5u 6u 7u 8u
Panne T 300g 373g 391g 430g 540g 664g 963g 1050g 1547g 2134g 3kg 4kg 5,7kg 6,5kg
V.skulder T 350g 360g 390g 432g 480g 665g 858g 984g 1442g 2004g 2,9kg 3,5 kg 5,1kg 6,1kg
H.skulder T 280g 303g 331g 348g 404g 540g 704g 699g 1040g 1412g 2,2kg 3kg 4,5kg 5,4kg
Nakke H 375g 390g 403g 437g 510g 735g 944g 1012g 1430g 2056g 3,0kg 3,5kg 5,1kg 6 kg
Rygg H 345g 364g 360g 412g 535g 623g 794g 871g 1154g 1694g 2,5kg 3,5kg 4,9kg 5,8kg
H.mage H 340g 355g 380g 397g 488g 593g 733g 815g 1043g 1472g 2,4kg 3kg 4,5kg 5,6kg
V.hofte T 325g 325g 369g 385g 486g 649g 852g 1066g 1299g 1893g 2,8kg 3,3kg 4,8kg 5,9kg
Halerot T 350g 355g 376g 437g 515g 705g 849g 986g 1378g 1856g 2,8kg 3,4kg 4,6kg 6kg
H.hofte T 360g 382g 409g 440g 529g 663g 863g 922g 1319g 1913g 2,8kg 3,6kg 4,5kg 5,6kg
Haletipp T 405g 445g 456g 520g 620g 840g 1060g 1220g 1674g 2294g 3,0kg 4kg 5,2kg 6,3kg
Labb foran T 335g 355g 360g 405g 483g 668g 803g 895g 1257g 1643g 2,6kg 3,2 kg 5kg 5,6kg
Labb bak T 330g 385g 395g 395g 558g 720g 905g 1002g 1313g 1843g 2,6kg 3 kg 4,4kg 5,5kg
V.mage (døde 17/4) T 200g 180g 190g 215g

[slideshow]